7 начина да излезеш  от балона,  в който си живееш

7 начина да излезеш от балона, в който си живееш

Понякога си заживяваме удобно и щастливо в нашите балони, в които ходим на определен тип места, срещаме се със себеподобни и забравяме, че съществуват и други балони, в които там живеят различни типажи хора. 😊

Те не винаги са по нашия вкус и подобие, и не е нужно да ги боготворим, но би било чудесно да ги виждаме и опитваме да опознаем, че защо не и да ги разберем, доколкото можем.

Нали това е хубавото на живота, че е шарен?💋


1. Говори си с непознати на различна възраст и от разнородни населени места - Организирай си уикенд трип из някой китен край, който не си посещавал из България с приключенската задача да се запознаеш с местните обичаи и битие на хора от различни възрасти. Така често откриваме, че на десетки километри от нас, хората живеят съвсем различен начин на живот, който ние въобще не сме познавали.

2. Пътувай и опознай други култури - Един от пътищата да мислим по-мащабно е като пътуваме повече и опознаваме други народи. Надниквайки в историята и народопсихологията им, си взимаме изводи за себе си и анализираме кои черти от характера им съвпадат с нашите и по кое се различаваме. Изключително важно е да уважаваме чуждите култури и техните представители. Защото първо сме хора, после всичко останало. 

3. Влез във FB групата "Психология за всеки" - Тя е една от най-инетерсните групи в социалните мрежи с над 50 000 члена, които споделят своите житейски несгоди и молят за съвет. Много от публикациите се публикуват анонимно, което прави споделянията още по-искрени. Би било полезно да прочетеш историите ми и още по-полезно, ако сподеш своя опит.

4. Чети повече книги и гледай биографични филми - Няма по-интересен сценарий от истинския живот. Филмите и книгите по действиетелен случай са изключително вдъхновяващи, тъй като показват силата на духа и реазлизма на неизбежните препятствия по пътя.

5. Посети събитие, което изобщо не в твой стил - Може да бъде музикално, литературно, психологическо, кулинарно, спортно и какво ли не. Важното е да си излезеш от зоната на комфорт, за да видиш какво има отвъд. Например: ако слушаш рап, отиди на рок събитие. Ако не си на "ти" с готвенето, посети кулинарен курс за готвене на мексиканска кухня. Възможностите са хиляди.

6. Участвай в благотворителна инициатива, свързана с дом за деца или възрастни - Те са най-интересните социални групи, от които имаме много какво да научим. Децата са символ на чистота и искреност, а тяхното любопитство действа по много ентусиазиращ начин.

А възрастните са събрали в себе си най-интересните житейски истории и съвети, които могат да ни одухотворят със своята мъдрост. За това е толкова важно да помогнем с каквото можем, защото те са едни от най-уязвимите групи и всяка оказана подкрепа е ключова за техния начин на живот. 

7. Повози се с градския транспорт и наблюдавай различните типажи хора - В него, както и в супермаркетите, можете да срещнете всякакъв тип хора, които с интерес може да съблюдавате как взаимодействат помежду си. Едни ще четат книги, други ще си стоят на телефоните, трети ще водят разпален разговор. Отстрани всеки кадър е като сцена от филм, а ти си в ролята на режисьора.

Разширявай мирогледа си всеки ден, за да уважаваш, разбираш и обичаш хората извън твоя балон.

 

Остави коментар

Моля, имай предвид, че коментарите трябва да бъдат одобрени, преди да бъдат публикувани.

Този сайт е защитен чрез reCAPTCHA и се прилагат Правилата за поверителност и Условията за използване на услугата на Google.